Universul fotografic

Traim intr-o lume guvernata de imagine. Chiar daca literele au fost cele care au imbracat paginile ziarelor sau revistelor, fotografia a fost cea care a dat cu adevarat sens articolelor. Bineinteles, una fara alta pot trai autonom, insa scrierea cu lumina are atat de mult impact incat oamenii se ghideaza astazi dupa ea.
Fotografia este o cale directă de exprimare. Dacă reuşeşti să le creezi oamenilor chintesenta universului pe care tu l-ai captat intr-o fotografie, atunci te poti numi un invingator. Oricat de mult si-ar dori sa capteze imagini calitative, artistul fotograf nu trebuie sa uite niciodata ca poarta in brate cea mai puternica arma: lumina. Fara lumina, nu exista nici fotografie. Sub multiplele chipuri în care se manifesta, fasciculul luminos devine pentru fotograf principala materie primă.

Poetul francez Alphonse de Lamartine, exprima într-un mod foarte plastic interdependenta stransa dintre fotografie si lumina : „ Fotografia este o arta, este mai mult decât o arta, este un fenomen solar în care artistul colaborează cu soarele.”
Pentru toti exista lumina, insa nu toti stiu cum sa profite cu adevarat de ea. Fiecare fiinta este unica prin natura calitatilor care o alcatuiesc, dar cel mai important pentru un fotograf este sa vada cu un singur ochi : creierul. El este cel care face diferenta. Fotografia, este de fapt lumea pe care tu resusesti sa o creezi, in spatiul imaginar al memoiei tale. Adica, toata povestea, toata emotia pe care vrei sa o transmiti oamenilor se produce in laboratorul propriu. Pas cu pas snt amestecate cele mai bune substante.
Fotografia este speciala pentru ca omul detine controlul în toate privintele. El este dirijorul de orchestra care coordoneaza totul: isi alege notele cu care sa incante publicul. Dar, cel mai important pentru fotograf este sa nu se opreasca niciodata din cautari, din saparea pentru comorile ascunse. Artistul trebuie sa fie culegatorul care sa agate toate literele care-l duc spre informatia fotografica. Fotograful nu trebuie sa uite ca odata ce a contactat virusul frumusetii, el nu se va mai putea vindeca de el nicicand!

Articol scris de Roxana Dima

Posted on iunie 26, 2009 in Editoriale

Leave a reply

Back to Top